Google Pixel 4a

Google Pixel 4a

Google Pixel 4a - középkategória újratöltve

A Google Pixel 4a a múlt évben bemutatott 3a méltó folytatása – egy viszonylag olcsó Pixel a megszokott kamera teljesítménnyel.

2020. október 26. - ghiottone

Bevezető

Többszöri halasztás után 2020. augusztus 3-án mutatta be a Google a Pixel termékvonalának új tagját a Pixel 4a-t. A középkategóriás Pixel az 1 évvel korábban kiadott - nem mellesleg jól sikerült középkategóriás - 3a utódjaként fogható fel, azonban most nem találkoztatunk XL variánssal és a majd 2 hónappal később megjelent 4a 5g is inkább tűnik az 5-ös lite verziójának, mintsem a bemutató tárgyát képező 4a nagy testvérnek.

 


[Google Pixel 4a]

 

A Pixel 4a Google kiadású telefonként 3 évig fogja kapni a folyamatos biztonsági frissítéseket és a főverzió frissítéseket. Androidos vonalon jelenleg ez a maximum, amihez legközelebb az Android One telefonok 3 éves biztonsági- és 2 éves főverzió frissítése, az ehhez hasonló támogatást nyújtó OnePlus mobilok valamint a Samsung pár hónapja bejelentett terméktámogatása van.

 

[Pixel 4a sajtó videó]

 

A 2019-es év Pixel telefonok eladási adatait tekintve láthatjuk, hogy a 7,2 milliós darabszám messze van, attól, amit a TOP 10-es gyártók elértek múlt évben. Amíg a Pixel 3a/3a XL bejelentését követő 2 negyedévben 3 millió eladott darabszámot, ugyanilyen idő-intervallumban a 3/3XL 3 milliós darabszámot, addig a 4/4XL már csak 2 milliót tudott elérni. Ebből a csökkenő tendenciából és a COVID-19-es világjárvány miatti megszorításokból kiindulva a 4a/4a 5G/5 esetében már csak összesen 3 milliós eladási számot tűztek ki célul a 2020-as évre.

 

[Google Pixel 4a]

 

Doboz, külső

A Pixelekre jellemző dobozban kapjuk meg a telefont. A dobozban mellékeltek egy 18 wattos 2.0-ás PD töltőt, egy USB-C to USB-C típusú adatkábelt, egy normál USB adaptert egy kis adagnyi felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt. Sem 3,5 milliméteres jack csatlakozós fülhallgatót sem pedig tokot nem adtak a készülékhez. Igaz, hogy 1 éve a 3a 50 euróval drágábban nyitott, de ott még elfért egy fülhallgató.

 

[Google Pixel 4a kicsomagolás]

 

A készülék a Power Delivery szabványú töltést részesíti előnyben. Emellett persze más töltőkkel is lehet tölteni a telefont – én legalábbis kipróbáltam LG, Motorola és OnePlus töltővel is. Fordítva azonban ez már nem biztos, hogy működik, vagyis a Pixel saját töltőjével nem feltétlenül fogjuk tudni feltölteni más C-típusú USB csatlakozóval ellátott telefonunkat. A gyárilag mellékelt töltő harminc perc alatt körülbelül 45%-ra tudja felölteni a teljesen lemerült Pixelünket. A 3140 mAh kapacitású akkumulátor teljes felöltéséhez pedig valamivel több, mint 90 perc szükséges. A töltés közben nem érezhető számottevő melegedés, reméljük ez hosszú távon az aksi előnyére fog majd válni.

 

[a doboz tartalma]

 

Az elődmodellhez képest itt jobb minőségű műanyag hátlapot kapunk, bár – ahogy a mobilaréna fórumban is tapasztalta pár tulaj, úgy én is megerősíthetem, hogy picit azért recsegősre sikeredett most ez a megoldás.

 

[Pixel 4a hátlap]

 

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre az összesen csak lencséből és vaku egységből álló kamerasziget. Az 1. generációs Pixelektől kezdve a 4-esek kivételével itt is középen hátul helyezték el a fizikai ujjlenyomat olvasót. Szerintem átlagos kézméretű embereknek a legjobb pozícióban található meg itt hátul az olvasó, tok nélkül is jól kitapintható és nem kell nyújtózkodni a mutató ujjunknak sem.

A fizikai méreteket tekintve egy – a mai mezőnyben kompaktnak nevezhető - 144 x 69.4 x 8.2mm-es készüléket kapunk, ami a kameraszigetnél még kb. 1 milliméterrel vastagabb. A készülék súlya 143 gramm, a súlyelosztása jó. Az előlapon egy nem túl vastag káva szegélyezi az 5,81 colos 1080 x 2340 pixeles, 19,5:9 képarányú 443 ppi-s HDR OLED kijelzőt. A panel csak 60 Hz-es képfrissítést tud. A kijelző manuálisan 451, adaptív módban pedig 830 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütésben a láthatósága remek. A betekintési szögek jók. Az előlapra – a 3a-s Asashi Dragontrail helyett – újra a Corning szállítja a 3. generációs Gorilla Glass védőüveget.

 

[Pixel 4a és a 6 évvel ezelőtti Moto X2]

 

Az előlapon a bal felső sarokban található 1 szolid kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. Sztereó hangzásra képes a készülék, amit az alul található második hangszóróval tud prezentálni. A készülék jobb oldalán a a hangerő szabályozó gombok és felettük a halvány zöld árnyalatú színezést kapott bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek.

 

[ujjlenyomat-olvasó]

 

A készüléken alul, középen található a 3.1-s USB-C csatlakozó, amelyet szimmetrikusan egy mikrofonlyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen két darab mikrofonunk van, ebből a második a keret jobb felső részén kapott helyett. Felül, bal oldalt található meg a hagyományos 3,5 milliméteres Jack csatlakozó is.

 

[eSim videó]

A keret bal oldalán alul található a SIM-tálca, amely csak egy nano SIM fogadására alkalmas. A SIM-tálcánál van egy kevés gumírozás, de a telefon nem rendelkezik a csúcskategóriás hardverekkel felszerelt elődmodellek IP68-as szabványának megfelelő por- és vízállósággal. A Magyar Szolgáltatók közül a teszt időpontjában egyedül a Telekomnál lehetséges eSim előfizetést igényelni, azonban mivel a Pixel 4a hivatalosan nem forgalmazott országunkban, így jelenleg sajnos nem támogatott készülék. A 3a-k esetében a fórumtagok beszámoltak sikeres aktiválásról, de a 4a-nál ez eddig még nem sikerült.

 

Hardver, szoftver

A középkategóriás készülékek között elterjedt Snapdragon 730G processzor került a telefonba. Két Kryo 470 Gold Cortex-A76-os, valamint hat darab Kryo 470 Silver Cortex-A55 magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort. A Gold mag 2,2 GHz-es, a Silver magok pedig 1,8 GHz-es teljesítmény elérésére képesek. A 64 bites, 8 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 618-as GPU található. A „G” megjelölés a „Gaming”-et jelenti, így az alap 730-ashoz képest a grafikus kártyát magasabb órajelre állították plusz a chipnél optimalizálták a WiFi-t is. 6 GB LPDDR4x-es memória és 128 GB UFS 2.1 tárhely található a telefonban, amiből közel 113 GB érhető el a felhasználók számára.

A teszt kedvéért megnéztem az Asphalt 9, a Call of Duty Mobile, az Injustice 2 valamint a PubG játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD855+-os, illetve egy 6Gb ramos SD765G processzorral szerelt telefonokhoz képest. Nem vészes a lemaradás, de picit lassabb a betöltés és nem mindenhol engedélyezett a legmagasabb grafikai beállítás, valamint az Asphalt 9 esetén voltak játék közbeni apróbb megakadások. A hátlap egy kicsit melegedett a játékok alatt a tokban, de a processzor hőmérséklete egyszer sem ment 36 fok fölé.

A telefon teljesítménye érzetre valahol a három éves 835-ös Snapdragon szintjén lehet. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát se üríti ki hamar a készülék. Jó ötlet, hogy nem 4 GB RAM-al szerelték, mint anno a 3a-t.

 


[teszteredmények]

 

A készülék a „stock” Androidnak (nem AOSP) nevezhető Google felülettel érkezik. Augusztus végén, amikor elérhető volt akkor még Android 10-el, de hozzám már Android 11-el érkezett meg szeptemberi biztonsági csomaggal, ami rögtön frissült az októberire. Ahogy korábban is említettem 3 évig lesz támogatva a készülék.

Az alapprogramok mellett csak a Biztonság és a Hangfelvevő alkalmazások voltak pluszba integrálva, illetve a gyári zene alkalmazás immár nem a Google Music, hanem a közkedvelt YouTube Music lett.

A szokásos 3 gombos navigáció mellett lehet használni az Android gyári gesztus alapú navigációját is, amelyet őszintén megvallva én nem kedvelek, nem használok és a bénázásom a kicsomagoló videóban is látható. Pár nap használat után viszont megszokható és valahogy jobban is passzol a 4a-hoz, mint a hagyományos 3 gomb.

 

[Pixel háttérképek]

 

A Play áruházból letölthető Háttérképek app itt eltér kicsit, mivel a Pixelek esetében hozzáraknak plusz pár álló – és mozgóképet is. Az alább látható videón pedig a régen sokszor kritizált testreszabhatóság hiányát próbálja meg orvosolni a rendszer a Stílusokon belül elérhető pár beállítási lehetőséggel

 

[Pixel Stílusok]

 

Kamera, multimédia

A fő szenzor a már jól ismert és a Pixel 3-ben debütált 12.2 megapixel felbontású Sony IMX363-as egység f/1.7 apertúrával, 1/2.55" méretben 1,4 µm pixelmérettel, dual pixel technológiájú autófókusszal és optikai képstabilizátorral. Az előlapon 1 kameralyuk van. A lencse egy 8 megapixeles fix fókuszú f/2.0-ás szenzor.

 

[kamera beállítások]

 

 

Alább látható pár kép, illetve a teljes gyűjtemény az alábbi Google Fotók mappában. Szokásos, jó minőségű végeredményt kapunk. Valósághűek a színek, nem erős az élesítés. Ahogy a 3a-ban, úgy a 4a-ban sincs már benne a hardveres extra - a Pixel Visual Core. Az SD730G önerőből, a CPU és a GPU segítségével oldja meg a HDR+ képfeldolgozást.

[Képek]

 

[Videó]

 

A fotók, videók készítésekor nem tapasztaltam melegedést, de 30 perces, nem folyamatos fotózási periódusban, kb. 20 perc után volt egy 1-2 másodperces belassulás. A készülék nem kapott FM rádiót. Az alap zene lejátszó a Youtube Music. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és video megjelenítő alkalmazás.

 

Adatkommunikáció:

5G az olcsó Pixelbe ebbe az évben még nem jutott, helyette Cat. 12-es 4G LTE-t kapunk, így az elviekben elérhető maximális letöltési sebesség 600 Mb/sec. A feltöltési sebesség 100 Mb/sec. Ahogy korábban utaltam rá a készülék támogatja az e-SIM-et és a fizikai nano-SIM-et, tehát dual simes, ha a szolgáltatónk is támogatja az eSimet és van ilyen előfizetésünk. Telefonálási hangminőség jó, érthetően hallanak és hallhatók a beszélgetések. Két mikrofon található a készülékben az aktív zajszűrés mellett. Az antenna jelerőssége jó.

 


[GPS és szenzorok]

 

A Bluetooth® 5.0, valamint A2DP, LE protokoll van. A Qualcomm® aptX™ HD, szabvány elérhető. Wi-Fi 5, 802.11a / b / g / n / ac, Wifi Direct, FLNA, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo és QZSS támogatást kapunk. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, infra nincs.

 

Akkumulátor:

A készülékben egy 3140 mAh teljesítményű akkumulátor van. Az első merítési ciklusban lefuttattam pár tesztet – Antutu, Geekbench 5, 3D Mark, Pc Mark. Kipróbáltam a fent említett játékokat kb. egy órán keresztül. A Telekom TV Go, YouTube Vanced és az MX Player 50%-os fényerő mellett összesen több, mint két és fél órát ment. Internet Opera böngészővel, Reddit, Telegram stb. nyomkodással 21 óra alatt 1%-ra merítve 6 óra 20 perc kijelző időt sikerült elérni. Ez nem egy átlagos felhasználás, de szerintem a 1,5-2 nap is összejöhet.

 


[akkumulátor statisztika]

 

Összegzés:

A Pixel 3a-hoz képest egy jobb, kiegyensúlyozottabb középkategóriás készüléket kapunk 50 euróval olcsóbban, ami sajnos a forintunk gyengülése miatt számunkra körülbelül ugyanannyiba, vagy akár még többe is kerülhet, mint az 1 ével ezelőtti „a” modell. A kötelező fejlesztéseket legalább ez évre megkaptuk, így van UFS tárhely, 6Gb ram, kicsi kávák, jobb minőségű kijelző.

Lehet a költségcsökkentések miatt nem fért el a 4a 5G, illetve az 5-ös Pixel ultraszéles kamera modulja, de szerintem megkaphatta volna 4a legalább ezt az 1 plusz lencsét, a testvéreibe pedig rakhattak volna egy harmadik, – a 4/4XL-ben használt – 2xeres optikai zoommal szerelt tele szenzort.

A telefon csak 1 verzióban érhető el. A fekete színű 6/128-as Pixel 4a hivatalosan 349 eurós áron vásárolható meg. Ebben az ár sávban keresgélve az erősebb SD765G-s Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Realme X50 5G és a 6 Pro, valamint a 4/64 Gb-os Moto g 5G Plust találtam. A felsorolt telefonokhoz képest alapvetően az alábbiakban látom a jelenlegi legolcsóbb Pixel előnyeit:
- Viszonylag kompakt méret.
- 3 évig folyamatos frissítések.
- Megbízható kamera.

A magam részéről a Pixel 4a egyértelműen:

A bejegyzés trackback címe:

https://googlepixel4a.blog.hu/api/trackback/id/tr5616257980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása